Σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με στόχο να θέσει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη παρενόχληση των δανειοληπτών.
Τρία είναι τα θέματα που απασχολούν έντονα την υπουργό, κ. Λούκα Κατσέλη, ενόψει της κατάρτισης και κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο θα κατατεθεί αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τις επόμενες ημέρες:
1.Η υιοθέτηση κανόνων που δεν θα επιτρέπουν στις εισπρακτικές εταιρείες να παρενοχλούν ανεξέλεγκτα τους δανειολήπτες, με τηλεφωνήματα σε ακατάλληλες ώρες, ή ακόμη και σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.
2.Η καθιέρωση σοβαρών διοικητικών κυρώσεων, που θα φθάνουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας μιας εταιρείας, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας.
3.Η οριοθέτηση της δράσης των εισπρακτικών εταιρειών, που σήμερα εμφανίζονται να κινούνται ανεξέλεγκτα, ακόμη και μετά την έκδοση διαταγής πληρωμής εις βάρος του οφειλέτη, ενώ προχωρούν και σε εξαγορές δανείων σε «χτυπημένες» τιμές από τράπεζες και στη συνέχεια ο δανειολήπτης βρίσκεται να χρωστάει σε μια μη τραπεζική εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρήκε… ξέφραγο το αμπέλι των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς επί των ημερών του Κ. Χατζηδάκη το μόνο που έγινε ήταν να προβλεφθεί με νόμο η ίδρυση νέας διεύθυνσης στη γενική γραμματεία Καταναλωτή, για την καταγραφή και παρακολούθηση των εισπρακτικών εταιρειών.
Αυτό, μάλιστα, έγινε μόλις τον Ιούλιο του 2009, παρότι από χρόνια είχε τεθεί το θέμα της ανεξέλεγκτης δράσης των εισπρακτικών εταιρειών. Όμως, μόνο με την καταγραφή και παρακολούθηση, όπως διαπίστωσαν τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου, δεν ήταν φυσικά δυνατό να τεθούν φραγμοί στις ανεξέλεγκτες παρενοχλήσεις δανειοληπτών.
«Αν ήταν έτσι, το πρόβλημα θα είχε λυθεί προ πολλού», τονίζει δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με θέματα δανειοληπτών, «καθώς από χρόνια οι εισπρακτικές εταιρείες καταγράφονται επίσημα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το σχετικό αρχείο είναι διαθέσιμο σε όλους στην ιστοσελίδα της ΤτΕ. Αυτό δεν εμπόδισε τις εισπρακτικές εταιρείες στο έργο τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο ΥΠΟΙΑΝ εκκρεμούν περισσότερες από είκοσι αιτήσεις εισπρακτικών εταιρειών, που επιθυμούν την εγγραφή τους στο νέο μητρώο. Η διαδικασία προχωράει, αν και είναι σαφές ότι δεν έχει αντίκρισμα, αν η καταγραφή δεν συνοδευθεί από την καθιέρωση κανόνων και κυρώσεων για όσους τους παραβαίνουν.
Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε επιτακτικά πριν από λίγες ημέρες, με ερώτηση στη Βουλή, να εφαρμοσθεί το ουσιαστικά κενό περιεχομένου νομοθέτημά του, μιλώντας για έναν «ιδιαίτερα χρήσιμο νόμο που χαιρετίστηκε από τους ενδιαφερομένους και παραμένει ουσιαστικά ανενεργός».
Με την ερώτησή του, ο κ. Χατζηδάκης ζητά να πληροφορηθεί γιατί δεν έχει συσταθεί ακόμη η διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί τις εισπρακτικές εταιρείες και τονίζει ότι η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2009, ξεχνώντας να εξηγήσει γιατί η διεύθυνση αυτή δεν συστάθηκε στους τέσσερις μήνες μετά την έκδοση της απόφασης και πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου!
Όπως ξεχνά, βέβαια, να εξηγήσει και σε τι θα ήταν χρήσιμη μια ακόμη καταγραφή των εταιρειών, που ήδη είναι καταγεγραμμένες από άλλη υπηρεσία (την ΤτΕ), αν δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο περιορισμών και κυρώσεων. Ίσως επειδή ο τέως υπουργός Ανάπτυξης πιστεύει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο η καταγραφή ταυτίζεται με τη λύση του προβλήματος…
(banksnews.gr) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top