Της Μαριάνας Πυργιώτη (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Είναι το λιγότερο επικίνδυνος ο δρόμος που δείχνει να παίρνει η “δημόσια διαβούλευση” για το θέμα της χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες και στα παιδιά τους.
Και η ευθύνη της κυβέρνησης γι’ αυτό είναι μεγάλη.
Εξηγούμαι: Η σπουδή με την οποία η -βραδυπορούσα σε σχεδόν όλα τα άλλα θέματα- κυβέρνηση “πέταξε” αμέσως στο τραπέζι τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση δεν είναι τυχαία. Θέλησε εξαρχής να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό που να έχει τη γνωστή “προοδευτική - δημοκρατική” ταμπέλα η οποία να συμπεριλαμβάνει την αριστερά και να δημιουργεί μια ευκρινή διαχωριστική γραμμή με τους “οπισθοδρομικούς - συντηρητικούς” πολιτικούς της αντιπάλους, τη δεξιά. Κι αυτό διότι, π.χ., στην οικονομική πολιτική, το ασφαλιστικό ή στη δημόσια ασφάλεια, όχι απλά δεν μπορεί να αποστεί από τις φιλελεύθερες πρακτικές, αλλά, τουναντίον, είναι υποχρεωμένη να ασκήσει πιο “συντηρητική” πολιτική από εκείνη της ΝΔ, η οποία επί πέντε χρόνια παρέπαιε μεταξύ της ήπιας προσαρμογής και της ήπιας... ανικανότητας.
Ο αντιπερισπασμός, λοιπόν, και όχι η “σοσιαλιστική ευαισθησία” οδήγησε σε αυτή την πολιτική επιλογή, άμεσης προτεραιότητας. Εξάλλου, μέχρι το 2004 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κώφευαν και εθελοτυφλούσαν συστηματικά σε ένα θέμα το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία από το 1990 και μετά. Όμως, ακόμη κι έτσι, η προσπάθεια επίλυσής του θα ήταν θετική ενέργεια, αν δεν χρωματιζόταν έντεχνα με όλα τα γνωστά “λαϊκίστικα” στοιχεία και δεν προκαλούσε επίτηδες διχαστικές αντιδράσεις, όχι στο πολιτικό σκηνικό, αλλά στην κοινωνία. Τι θέλει ακριβώς ο Γ. Παπανδρέου; Να εξαλείψει με μία σειρά από βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα την ξενοφοβία και το ρατσισμό που αναπτύχθηκαν την τελευταία 20ετία σταδιακά στην Ελλάδα; Ε! Τότε επέλεξε την ακριβώς αντίθετη πολιτική από την ενδεδειγμένη...
Πρώτα έπρεπε να δείξει ότι έχει αποφασιστικότητα και σαφή πολιτική για τους λαθρομετανάστες. Ταυτόχρονα όφειλε να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα και εξίσου αποφασιστικά αναφορικά με την άδεια παραμονής, την άδεια εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα -κοινώς να “νομιμοποιήσει” κατ’ αρχήν όσους μετανάστες ζουν και εργάζονται εδώ, για να μάθουμε και πόσοι είναι. Και εφόσον αυτά άρχιζαν να λειτουργούν αποτελεσματικά σε 5-6 μήνες, μετά να επέλεγε ένα αυστηρό μοντέλο 10ετίας ή 8ετίας για την ιθαγένεια, όπως στη Γερμανία ή την Ισπανία, αντί να τρομοκρατεί τους ήδη φοβικούς Έλληνες, για να εμφανίζεται ως “προοδευτικός” Σουηδός ή Αυστραλός. Δεν επιβάλλει κανείς την πολυπολιτισμική δημοκρατική αντίληψη, την εμπνέει και τη δημιουργεί. Διασφαλίζει κοινωνική συναίνεση, διαπαιδαγωγεί, εξηγεί, καθησυχάζει και, φυσικά, νομοθετεί προοδευτικά. Δεν βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, για να κατηγορεί μετά την, τάχα μου, “σκοταδιστική” αντίληψη των “δεξιών”... Αν θέλει πράγματι να βοηθήσει τους μετανάστες και όχι το κόμμα του.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top