Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δώδεκα ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά προγραμματίστηκε να αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα». Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει τρία 24ωρα αργότερα, το απόγευμα δηλαδή της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει μεν ότι κάποια ακόμη από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος θα υλοποιηθεί, πλην, όμως, θα έρθει με τη σειρά του ως γεγονός να καταδείξει ότι η πληθώρα των προς διευθέτηση προβλημάτων, η «ραστώνη» των χριστουγεννιάτικων διακοπών, αλλά και μια σειρά εμποδίων, που θα κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους το αμέσως προσεχές διάστημα, έχουν σχεδόν εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα αυτών των δεσμεύσεων. Συνιστούν δε ένα επιπλέον μικρό πλήγμα στην αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, όσο και αμέσως μετά, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε πει ότι εντός των πρώτων 100 ημερών -χρονικό διάστημα το οποίο εκπνέει σε… σχεδόν δύο εβδομάδες- θα είχαν κατατεθεί, ενδεχομένως και ψηφιστεί, πέντε νομοσχέδια τα οποία (όπως λεγόταν) ήταν έτοιμα.
Συνολικά πρόκειται για: α) Τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, β) Την προστασία του δανειολήπτη, γ) Τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, δ) Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων και ε) Την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.
Μέχρι τώρα, ψηφίστηκαν μόνο τα νομοσχέδια για το Εκτακτο Κοινωνικό Επίδομα (στις 8 Δεκεμβρίου) και για τις προσλήψεις, μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Η κ. Λούκα Κατσέλη με πρόσφατες δηλώσεις της δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, δηλαδή πέραν εκείνου που αφορά τη ρευστότητα στην αγορά και το νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Υπάρχουν, ωστόσο, στον «προθάλαμο» της Βουλής και ορισμένα ακόμα νομοσχέδια τα οποία έχουν μεν κατατεθεί αλλά δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί η «είσοδός» τους στην Ολομέλεια. Μεταξύ αυτών είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων στην Αττική και δύο κυρώσεις των πολυσυζητημένων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τους ημιυπαίθριους χώρους η πρώτη και για τα τέλη κυκλοφορίας η δεύτερη.
Προγραμματισμός...
Στο μεταξύ και με βάση τις εξαγγελίες των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών, σειρά θα πάρουν σιγά σιγά τα σχέδια νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα των αλλοδαπών, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη αρχή ή και τη δημοσίευση όλων των κυβερνητικών αποφάσεων και πράξεων στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει και το πότε θα μπει στην τελική ευθεία και ο νέος εκλογικός νόμος.
Ακριβής προγραμματισμός ακόμα δεν υπάρχει. Φαίνεται μάλιστα ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει για καιρό ακόμα, αφού, εκτός όλων των άλλων, προστέθηκαν στην κοινοβουλευτική ατζέντα και οι χρονοβόρες διαδικασίες των Εξεταστικών Επιτροπών που πρόσφατα ζήτησε, ως γνωστόν, η κυβερνώσα παράταξη για σειρά υποθέσεων που χαρακτηρίστηκαν σκάνδαλα.

Φέταααα (από τη γνωστή διαφήμιση) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top