Η κατάθεση συνεισφοράς προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “The Elders”, στην Υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. "Είναι σημαντικό που ενδιαφέρεστε για ένα πρόβλημα, όπως το Κυπριακό. Είναι σημαντικό γιατί στην Κύπρο βρίσκεται το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και πρέπει να πέσει", δήλωσε η κα Ντ. Μπακογιάννη, υποδεχόμενη τα μέλη της αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων την πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκρο Μπρούντλαντ και τον πρώην ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Λαχντάρ Μπραχίμι.
Μετά τη συνάντηση,η κα Μπρούντλαντ ερωτηθείσα για τις προσδοκίες της επίσκεψής της στην περιοχή, απάντησε λέγοντας ότι "πήγαμε στην Αγκυρα, όπου συνομιλήσαμε με την κυβέρνηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήρθαμε εδώ και το βράδυ μεταβαίνουμε στην Κύπρο, όπου θα δούμε τους ηγέτες των δύο πλευρών και ΜΚΟ για να ακούσουμε τις απόψεις όλων των πλευρών".
Τα μέλη των Elders χαρακτήρισαν "πολύ χρήσιμη" τη συνάντηση με την Υπουργό των Εξωτερικών, η οποία τους μετέφερε την ελληνική αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, η δε κα Μπρούντλαντ αν και σημείωσε ότι "δεν φαίνεται να κινείται γρήγορα η διαδικασία”, τόνισε ότι “πρέπει να ρίξουμε το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη” και πρόσθεσε ότι......


“είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να βοηθήσουμε στη διαδικασία επίλυσης”.
Η αντιπροσωπεία συναντάται επίσης με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Α.Παπανδρέου.
Η πρωτοβουλία των “πρεσβυτέρων” ή των “γερόντων”, όπως θα μπορούσε να αποκληθεί με την ιστορικό-πολιτική έννοια του όρου, αποτελείται από διεθνείς προσωπικότητες με κύρος και επιρροή, που δεν κατέχουν πλέον κυβερνητικά αξιώματα και μπορούν να μιλούν και να δρουν χωρίς δεσμεύσεις, με σκοπό την επίλυση μεγάλων διεθνών προβλημάτων, όπως το Κυπριακό και το Μεσανατολικό.
"Να προάγουν το θάρρος έναντι του φόβου, τη συμφιλίωση έναντι της σύγκρουσης και την ελπίδα έναντι της απόγνωσης”, όπως έχει τονίσει το ιδρυτικό και επίτιμο μέλος της πρωτοβουλίας Νέλσον Μαντέλα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top