Την απόφασή του να οργανώσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, πρόεδρος της "Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας", σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Στο προσκύνημα, εκτός από μέλη της "Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας", θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αποκατάσταση του ιστορικού ναού.
Ο Κρις Σπύρου, δημοσιοποίησε την επιστολή που έχει στείλει προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία τον ενημερώνει για την κίνηση αυτή και τον καλεί να συμμετάσχει σε αυτό το "ιστορικό", όπως το χαρακτηρίζει, "παγκόσμιο προσκύνημα και προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 556 χρόνια",
"Πεποίθησή μας είναι, κύριε πρωθυπουργέ, ότι το παγκόσμιο προσκύνημα και η λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας θα αποτελέσει το έναυσμα για μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής για την ειρήνη και τη συνύπαρξη", τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Σπύρου.
Την επιστολή του αυτή προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο κ. Σπύρου την έχει κοινοποιήσει στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάμουελ Μπόγκαρ και τους πρέσβεις της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα.1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... 18 Σεπτεμβρίου 2010 - 10:21 π.μ.

Όπως ακριβώς και στην ταινία «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» με τον Βιτόριο Γκάσμαν,

Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία του Chris Σπύρου και του ιερέα – απόγονου του Θ. Κολοκοτρώνη – που σχεδίαζε να λειτουργήσει στο «Μουσείο Αγία Σοφία» Κωνσταντινούπολης (μουσείο από το 1923 – τζαμί από το 1453 έως το 1923 και εκκλησία μέχρι το 1453).

Τώρα για τα υπολείμματα της μεγάλης στρατιάς των Σταυροφόρων που «θα έπαιρναν την Πόλη και την Αγιά Σοφιά»,

Μπήκαν τα πούλμαν των «προσκυνητών» στην Τουρκία, πήγαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη, κανένας από τους προσκυνητές δεν βρήκε δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Πόλης (σύμπτωση!), και κατά ομάδες αφού αγόρασαν εισιτήρια εισόδου στο «Μουσείο Αγία Σοφία», μπήκαν λίγοι λίγοι και πειθαρχημένοι και ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, τηρούντες τους νόμους της Τουρκίας, χωρίς να προκαλούν.

Στη συνέχεια επέστρεψαν αυθημερόν στην Αλεξανδρούπολη για να κοιμηθούν, και εκεί παραμένουν, για να μην επιστρέψουν αμέσως στα σπίτια τους και δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Παραδέχτηκε κάποιος ότι έκανε σφάλμα και ότι υποτίμησε τη νοημοσύνη και την αντίδραση των υπευθύνων (Τουρκικού Κράτους – Πατριάρχη κλπ που θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση από την πρωτοφανή αυτή ενέργεια); Φυσικά όχι!

Παραδέχτηκε ποτέ ο Ιωαννίδης ότι έκανε σφάλμα που έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 για να ανατρέψει το Μακάριο, προκαλώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού, και επέμενε ότι θα νικούσαμε τους Τούρκους και θα πετύχαινε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα; Όχι.

Τώρα, ο αρμόδιος λέει: «Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας και θα κερδίσουμε».

Έχουν λογική αυτά;

Για να προσφύγει κάποιος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) πρέπει να έχει εξαντλήσει όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας του συγκεκριμένου κράτους (Τουρκία) προσφεύγοντας κατά πράξης της εν λόγω χώρας. Δηλαδή να πάει ο οργανωτής (της εκδρομής για λειτουργία στην Αγία Σοφία)να ασκήσει προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κωνσταντινούπολης ή Άγκυρας, να περιμένει να εκδικαστεί σε 4-5 χρόνια, να κάνει έφεση, να κάνει αναίρεση, και μετά από 10-12 χρόνια να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά των παραπάνω τελεσίδικων πλέον απορριπτικών αποφάσεων των δικαστηρίων της Τουρκίας. Και τι απόφαση θα βγάλει τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Μάλλον την ίδια με αυτή που εξέδωσε σε αντίστοιχη προσφυγή Τούρκων που ήθελαν να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία αλλά ως «τζαμι»;

Φυσικά αυτά δεν τα δέχονται οι «επίδοξοι» Σταυροφόροι μας που σχεδίαζαν λειτουργία στο «Μουσείο της Αγίας Σοφίας» που τώρα παίζουν τάβλι στο ξενοδοχείο τους στην Αλεξανδρούπολη, επειδή «εμείς είμαστε απόγονοι του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» κλπ.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top