Η Βίγλα Άρτας, είναι ένα χωριό που συνδυάζει τις παραδόσεις των ντόπιων Ηπειρωτών με τις παραδόσεις των Ποντίων. Είναι το μοναδικό χωριό στην Άρτα που έχει κατοίκους φερμένους από άλλες αξέχαστες πατρίδες. Ζυμώθηκαν όμως στα χώματα της Ηπειρώτικης αυτής γωνιάς και δημιούργησαν. Πορεύτηκαν οι άνθρωποι πλαι –πλάι με τις δικές τους παραδόσεις ,ήθη και έθιμα και σήμερα είναι υπερήφανες και οι δύο ομάδες. Πριν από λίγο και καιρό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πρόσβασης στην σπηλιά του Αι-Βλάσση, τη σπηλιά όπου, μόνασε κι είχε μετατρέψει σε ναό ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας.Η πρόσβαση από τον παραλιακό δρόμο Βίγλας-Στρογγυλής, είναι πλέον εύκολη με το πλακόστρωτο μονοπάτι που έγινε και την μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία που δημιουργήθηκε στην είσοδο της σπηλιάς.Επίσης για τους επισκέπτες δημιουργήθηκε καλαίσθητο πέτρινο κιόσκι και πέτρινη περίβολος της πλατείας για να είναι ασφαλής η παρατήρηση από ψηλά της λιμνοθάλασσας Ροδιάς με τα σπάνια είδη πουλιών και οι απέναντι ακτές της Πρέβεζας.Στην σπηλιά μπορούν άνετα να φθάσουν οι προσκυνητές και οι λάτρεις του θρησκευτικού - εκκλησιαστικού τουρισμού αφού το μονοπάτι αρχίζει από την άκρη του δρόμου και καταλήγει μετά από 230 μ. στην σπηλιά.Μπορούν ακόμη, όσοι δεν επιλέξουν το αυτοκίνητο για να φθάσουν στην αρχή του μονοπατιού (από τη Βίγλα 10 λεπτά διαδρομή) κι αφού επισκεφθούν το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς (είναι περίπου ένα χλμ.πιο πριν), να επιλέξουν το ποδήλατο ή την διαδρομή με τα πόδια, δίπλα στις λιμνοθάλασσες (Αι-Γιωργιού και Ροδιάς), παρατηρώντας τα πουλιά και την άγρια χλωρίδα - πανίδα της περιοχής.
Επίσκεψη σπηλαιόλόγων
Σήμερα, σας παραθέτουμε φωτογραφίες που έβγαλαν οι σπηλαιολόγοι στα σπήλαια της Βίγλας , Δήμου Αμβρακικού, Νομού Άρτας.Μέχρι στιγμής, έχουν δει 3 αίθουσες με σταλαγμίτες και σταλακτίτες.Εκτιμούν πως υπάρχουν κι άλλες αίθουσες (διότι είδαν περάσματα μεγάλων νυχτερίδων) και πιθανολογούν την ύπαρξη σπηλαιολίμνης.

Επίσης βρήκαν απολιθωμένα όστρακα και ζωύφια. Τις πέτρες τις πήραν μαζί τους.
Τις παραπάνω φωτογραφίες και την ενημέρωση μας την έκανε ο κ. Ευστρατίου Κλεαρχος και τον ευχαριστούμε για τις πληροφορίες,όπως επίσης και το amvrakikos-sos.blogspot.com,το blog των ενεργών πολιτών του Αμβρακικού.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top