Διαθέτει περισσότερους από 5.000 τίτλους βιβλίων, δυσεύρετα στις μέρες μας σχολικά αντικείμενα- μέχρι και σχολικές ενδυμασίες- σπάνιους χάρτες και επιστολές κορυφαίων Ελλήνων ποιητών. Πρόκειται για τον συλλέκτη Παύλο Μπαλογιάννη, συμβολαιογράφο από την Καλαμπάκα.
Μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη της Καλαμπάκας είναι συγκεντρωμένη όλη η ιδιωτική συλλογή τουπου- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει ένα δίγλωσσο (λατινικά-ελληνικά) βιβλίο με λόγους των Δημοσθένη-Αισχύνη (Γενεύη, 1607), μία έκδοση της ομηρικής Οδύσσειας (Βενετία, 1803), ύμνους και επιγράμματα του Καλλίμαχου του Κυρηναίου (Λειψία, 1761), ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Χαρίτωνος για τους πολέμους των Ρωμαίων (Ανδριανούπολη, 1607), τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη, (μετάφραση Νεόφυτου Δούκα, Βενετία 1605), πτυχίο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, όπως και βιβλία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1917, βιβλία σχολικά του Παροικιακού Ελληνισμού κ.ά.
Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της συλλογής αποτελούν τα "Κορασιακά Αναγνώσματα", που εκδόθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ειδικά για τα παρθεναγωγεία. "Το καλόν κοράσιον σηκόνεται ευθύς το πρωί από την κλίνην του άμα το φωνάξωσιν οι καλοί γονείς του", αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγωγή του βιβλίου.
Ξεχωρίζει, επίσης, το βιβλίο "Τα ψηλά Βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου, σε έκδοση του 1919 και "Τον Νέο Γεωργό", ένα αναγνωσματάριο της Γαλάτειας Καζαντζάκη, σε έκδοση του 1914.
Υπάρχουν, επίσης, βιβλία που κυκλοφόρησαν για τα κατηχητικά σχολεία, όπως και χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν ως εποπτικά μέσα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.
Επίσης, στη συλλογή υπάρχουν εκατοντάδες μαθητικά τετράδια από το 1903, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι 1500 φωτογραφίες -κάρτες που είναι γραμμένες και σταλμένες από Γάλλους φαντάρους που υπηρετούσαν στο ανατολικό μέτωπο στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δύο χειρόγραφες επιστολές των ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Κώστα Ουράνη, σπάνια σχολικά αντικείμενα, πένες και κονδυλοφόροι, όπως και σχολικές ενδυμασίες του περασμένου αιώνα, σε άριστη κατάσταση, συμπληρώνουν τη μεγάλη αυτή συλλογή.
Πάντως, σκοπός και όνειρο του κ. Μπαλογιάννη είναι να δημιουργήσει το δικό του μουσείο ελληνικής εκπαίδευσης, το οποίο, όπως μας είπε, εδώ και λίγο καιρό έχει μπει σε πορεία υλοποίησης.
Σημειώνεται ότι το διαμέρισμα στο οποίο φυλάσσεται προσωρινά η συλλογή είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top