Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο πατέρας μου αποφυλακίστηκε από τη φυλακή της χούντας στην Ελλάδα, αναπνεύσαμε ελεύθερα για πρώτη φορά εδώ, στη Γαλλία. Κι εδώ, στη Γαλλία, νιώσαμε την αλληλεγγύη του Γαλλικού λαού, την αλληλεγγύη των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών κινημάτων της Γαλλίας.
Αυτή ήταν η πρώτη μου γεύση διασυνοριακής αλληλεγγύης. Και πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό το ισχυρό συναίσθημα αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης, για να φτιάξουμε μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη, μια σοσιαλιστική Ευρώπη.
Δυστυχώς, έμεινα πολύ λίγο στη Γαλλία. Μετά από λίγο, φύγαμε για τη Σκανδιναβία όπου έμαθα σουηδικά κι όχι γαλλικά. Όμως, θα προσπαθήσω να πω λίγες λέξεις στα γαλλικά:
Καλημέρα, Τουλούζη.
Αγαπητοί Μαρτίν και Καντέρ, αγαπητοί σύντροφοι, θα νικήσουμε. Οι Γάλλοι σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα νικήσουν. Θα νικήσουμε κι η Ευρώπη θα αλλάξει. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη άμεσα, να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη των πολιτών.
Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σας φέρνω μήνυμα αλληλεγγύης και νίκης, μήνυμα για μια σοσιαλιστική Ευρώπη και για μια ισχυρή σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ένα μήνυμα κοινής δράσης για να βγάλουμε την Ευρώπη από το αδιέξοδο της κρίσης.
Όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του πλανήτη, της μεγάλης οικογένειας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που εκπροσωπώ εδώ, τάσσονται αλληλέγγυες προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, στην προσπάθειά τους, στις προσπάθειές μας, να οργανώσουμε δημοκρατικά τις κοινωνίες μας από την αρχή. Αναμένουν τη νίκη της κοινωνικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, που θα ενισχύσει το διεθνές προοδευτικό κίνημα. Ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό πρότυπο είναι εφικτό. Η πρόκληση είναι ιστορική για όλους μας και θα πετύχουμε.
Ολόκληρος ο κόσμος βιώνει τώρα μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση. Ήταν αυτή η κρίση αναπόφευκτη; Ήταν στοιχείο του οικονομικού κύκλου και δεν έχει σχέση με την πολιτική; Όχι!
Η κρίση δημιουργήθηκε από τη νεοσυντηρητική πολιτική της Δεξιάς. Της Δεξιάς που θα ηττηθεί κατά κράτος στις εκλογές του Ιουνίου. Όταν θα ψηφίζουν, οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν:
Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία;
Αξιοπρέπεια ή φτώχεια;
Κοινωνική μεταχείριση των μεταναστών ή διατήρηση των κοινωνικών συγκρούσεων;
Εργασία ή ανεργία;
Συμμετοχή, ισότητα των γυναικών ή διακρίσεις;
Πράσινη ανάπτυξη ή οικονομική ύφεση;

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... 26 Απριλίου 2009 - 1:08 μ.μ.

Έχουμε χορτάσει παχιά λόγια...

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top