Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, το μόλις τριών μηνών βρέφος που προσβλήθηκε από Αλλαντίαση. Απότι φαίνεται το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή δόθηκε στο βρέφος μέλι. Η περίπτωση πάντως βρεφικής αλλαντίασης είναι πολύ σπάνια και 8 μόλις περιστατικά έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια!!

Τι είναι όμως η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση (ή αλλιώς βοτουλισμός) είναι μια δηλητηρίαση που προκαλεί η τοξίνη που παράγει ένα είδος μικροβίου, το Clostridium botulinum. Η δηλητηρίαση αυτή προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση πλημμελώς αποστειρωμένων κονσερβών τροφίμων που περιέχουν την τοξίνη.

Πλέον τα επεισόδια αλλαντίασης είναι περιορισμένα στην χώρα μας και περιορίζονται συνήθως σε σπιτικές παρασκευές.

Τα πρώτα συμπτώματα της αλλαντίασης είναι ναυτία και έμετος, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος ή ζάλη, και στη συνέχεια παράλυση των αναπνευστικών μυών που οδηγούν και σε θάνατο.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή του ατόμου. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται παρά μόνο όταν το δηλητήριο έχει ήδη προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα, οπότε και είναι ήδη αργά. Αναφέρεται περιστατικό του 2002, όπου 35χρονος έβαλε στο στόμα του κομμάτι ψητής πατάτας το οποίο έφτυσε αμέσως μια και είχε άσχημη γεύση. Με αυτή την ενέργεια πήρε ικανή ποσότητα τοξίνης, ώστε νοσηλεύτηκε για εξήμιση μήνες με αλλαντίαση!!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο σε συνεργασία με ερευνητές του αμερικανικού στρατού εργάστηκαν πάνω στο θέμα για οχτώ περίπου χρόνια. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η αλλαντίαση θεωρείται και πιθανό βιοτρομοκρατικό όπλο. Μόλις ένα γραμμάριο της τοξίνης αυτής μπορεί να σκοτώσει ένα εκατομμύριο άτομα!!! Το φάρμακο που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί καθιστά ανενεργή την τοξίνη μέσω ενός κοκτέιλ τριών αντισωμάτων, μπορεί να εισαχθεί στη μαζική παραγωγή και είτε να ληφθεί άμεσα μετά τη δηλητηρίαση είτε να ληφθεί προληπτικά.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top