(Κείμενο: Iωάννης Βασιλόπουλος)

Κάτω από το απέραντο πεδίο της νανοτεχνολογίας βρίσκονται τα δενδρομερή (dendrimers) που καλύπτουν εύρος διαστάσεων της τάξης του 1-100 νανόμετρα. Ένα εκατομύριο νανόμετρα ισοδυναμούν με ένα χιλιοστό. Οι διατάξεις αυτές βοηθούν στη δημιουργία δομών και μηχανημάτων με συγκεκριμένες προκαθορισμένες ιδιότητες. Μέσα λοιπόν από τα δενδρομερή οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν φυσικές αλλά και χημικές ιδιότητες ενός μακρομορίου.
Τα δενδρομερή περιέχουν το κυρίως μόριο που συνδέεται με κλάδους, από άλλα προστιθέμενα μόρια, σχηματίζοντας έτσι επίπεδα. Κάθε ένα καινούριο επίπεδο ονομάζεται γενεά(generation). H εξωτερική γενεά μπορεί να ενσωματώνει και άλλα ενεργά μέλη που δίνουν συγκεκριμένη λειτουργία στο δενδρομερές. Η επιλογή του πυρήνα, των βρόγχων(κλάδων) και της εξωτερικής επιφάνειας προσδίδει και την τελική λειτουργία του. Από τις πιο σημαντικές εφαρμογές είναι εκείνες της δημιουργίας ύλης, διαγνωστικές αλλά και φαρμακευτικές.
Κατά μεγάλο βαθμό τα δενδρομερή αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως μέχρι τώρα βήμα στη βιοτεχνολογία. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σχεδόν πλήρης έλεγχος των μορίων. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να σχεδιαστούν τα «έξυπνα» φάρμακα. Σκευάσματα που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό και με τις λιγότερες δυνατές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Περισσότερα στο site του περιοδικού Blue Planet Magazine
www.blue-planet.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top