Όταν οι πιλότοι στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης άκουσαν ότι ένα επιβατηγό αεροσκάφος της US Airways έκανε αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Χάντσον, γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβαινόντων ήταν ελάχιστες.

Αυτή είναι η ιστορία ενός από τους πιλότους, του Μαρκ Ουίλκινσον, που εργάζεται σε εταιρία που εκτελεί εσωτερικές πτήσεις:

" Πήραμε τη θέση μας για τροχοδρόμηση στις 3.20 το απόγευμα και μπήκαμε στο διάδρομο 4 από τον οποία απογειώθηκε τον αεροσκάφος της US Airways. Αντελήφθηκα σπίθες και λάμψεις να ξεπετιούνται από την άκρη του διαδρόμου αλλά δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα καθώς τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά".

"Γύρω στις 3.30 ο ελεγκτής εδάφους ζητούσε μανιωδώς από τα σωστικά συνεργεία να τον ενημερώσουν τι βλέπουν και η απάντηση ήταν: "Βρίσκεται στο νερό".

"Ο ελεγκτής στη συνέχεια ζήτησε διευκρίνηση και η απάντησε ήταν: " Έχασα το στόχο, βρίσκεται στον Χαντσον", στο σημείο αυτό ξέραμε ότι είχε πέσει ένα αεροσκάφος.

"Η πρώτη μου εκτίμηση ήταν ότι θα επρόκειτο για ένα αεροσκάφος γενικών μεταφορών αλλά δευτερόλεπτα αργότερα άκουσα την ερώτηση από τον ασύρματο: " Τί τύπος είναι?" "Η απάντηση ήταν τρομακτική. Ένα Αιρμπάς 319 ή 320, Κάκτους. Το Κάκτους της US Airways δίνει σήμα".

" Ο τόνος της φωνής ήταν νηφάλιος, 10 λεπτά μετά από όσα είχαν συμβεί ο ελεγκτής ανακοίνωσε ότι ένα πουλί μπήκε στον κινητήρα του Αιρμπας κατά την απογείωση και ο πιλότος αναγκάστηκε να το προσθαλασσώσει" .

" Οι αναχωρήσεις διακόπηκαν. Οι ασύρματοι τέθηκαν σε σιγή καθώς όλοι οι πιλότοι δεν είχαν καμιά αμφιβολία ότι οι επιβάτες και το προσωπικό της πτήσης της US Airways δεν είχαν τις πιθανότητες με το μέρος του σε μια φρικώδη ημέρα".

" Λίγο αργότερα, ανοίξαμε τους ασυρμάτους χαμηλών συχνοτήτων για να ακούσαμε τα νέα από τους ραδιοσταθμούς και ακούσαμε ότι επιβάτες με σωσίβια βρίσκονταν πάνω στα φτερά του αεροπλάνου".

Ο πιλότος Τσέσλι Σαλενμπέργκερ είχε κατορθώσει να προσθαλασσώσει το αεροσκάφος με απόλυτη ασφάλεια και να διασωθούν οι 155 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.
(Από το Αθηναικό Πρακτορείο)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top