(Κείμενο: Σταυρούλα Δημητροπούλου )

Τα πιο ανεκτίμητα είδη του πλανήτη ανακηρύχθηκαν επίσημα, πλέον, οι μέλισσες. Η «εκλογή» των μελισσών έγινε στα πλαίσια της ετήσιας συζήτησης του Earthwatch και το έπαθλο του διαγωνισμού ορίστηκε σε μία βαρυσήμαντη χρηματική επιταγή για την συντήρηση του «νικητή».
Οι μέλισσες είχαν να ανταγωνιστούν ισχυρούς συνυποψήφιους, όπως τους μύκητες, το πλαγκτόν και τις νυχτερίδες. Το ακροατήριο, λοιπόν, αποφάσισε να σώσει τις μέλισσες. Η σκέψη ενός κόσμου χωρίς μέλι, λουλούδια και το 1/3 όλων των υπαρκτών διατροφικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων και του καφέ και της σοκολάτας, «τρόμαξε» τους εκλέκτορες.
Περίπου 250.000 είδη ανθοφόρων φυτών εξαρτώνται από τις μέλισσες για τη γονιμοποίησή τους. Πολλά εξ αυτών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία.

Οι μέλισσες αυξάνουν τις παραγωγές περίπου 90 συγκομιδών, όπως των μήλων, των βατόμουρων και των αγγουριών έως και 30%, συνεπώς, δίχως την ύπαρξή τους, πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά θα γίνονταν λιγοστά και απαγορευτικά ακριβά. Επιπλέον, πολυάριθμα φάρμακα, τόσο της συμβατικής όσο και της εναλλακτικής ιατρικής, προέρχονται από τα ανθοφόρα φυτά.

Το βαμβάκι, επίσης, είναι ένα άλλο βασικό προϊόν που επικονιάζεται από τη μέλισσα, έτσι μάλλον θα λέγαμε αντίο στις οικονομικά συμφέρουσες μπλούζες και τα τζιν.
Διαβάστε περισσότερα στο site του Blue Planet Magazine http://www.blue-planet.gr/


Σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε σστο magazino (περιβάλλον) της online-press.gr με τίτλο "Μυστήριο με την εξαφάνιση των μελισσών"
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top