(Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Κοσμόπουλου, Προέδρου της Μ.Κ.Ο STOP-KARTEL η οποία μας στάλθηκε από την ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ)

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι η «μαύρη τρύπα» του ανταγωνισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνική αγορά καταδυναστεύεται από πανίσχυρα καρτέλ, που αναπτύσσουν σχέσεις αλληλεξάρτησης και διαπλοκής με την πολιτική εξουσία, σε ένα περιβάλλον προκλητικής ατιμωρησίας και επικίνδυνης παράλυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι πολιτικές ηγεσίες που τεινουν λόγω του πολιτικού συστήματος προς τις βραχυπρόθεσμες επιλογές και αναγκαστικά προσωρινές και σύντομες λύσεις βοήθησαν στη μετεξέλιξη αυτή αναγορεύοντας ένα μικρό πυρήνα επιχειρήσεων σε προνομιακό συνομιλητή της εξουσίας και συνδιαμορφωτή πολλών πτυχών της οικονομικής πολιτικής.

Έτσι διαμορφώθηκε μία αμφίδρομη σχέση πολιτικής- οικονομικής εξουσίας από την οποία έλειπε

-Ο πολιτικός έλεγχος σε επίπεδο ηγεσιών

-Ο δημοκρατικός έλεγχος από τη βάση της κοινωνίας

Καθ όσον οι ψηφοφόροι είχαν και έχουν έλλειμμα πληροφόρησης.

Η Πολιτεία σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΟΚ , εισήγαγε το 1977 τον αντιμονοπωλιακό νόμο 703/77 που προέβλεπε και την ίδρυση και λειτουργία της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ήδη από το 1995 έχει αναβαθμισθεί θεσμικά, ως Ανεξάρτητη Αρχή.

Από το 1995 μέχρι το 2006, η Επιτροπή μας ήταν σταθερά στην τελευταία θέση της κατάταξης των αντιμονοπωλιακών Αρχών στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ουσιαστικά είχε περιορισθεί σε ρόλο «τροχονόμου» των επιχειρηματικών συμφωνιών, εξετάζοντας και εγκρίνοντας συμπράξεις επιχειρήσεων, δηλαδή κυρίως εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το 2006 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αναδιοργανώθηκε και για πρώτη φορά άρχισε να διερευνά υποθέσεις παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, συντάσσοντας συνολικά 24 σχετικές εισηγήσεις προς την Ολομέλεια της Επιτροπής. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στοιχειοθετούσαν σοβαρές παραβάσεις και κατέληγαν σε προτάσεις επιβολής υψηλών προστίμων σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους

. Κατά τραγική ειρωνεία, την ίδια χρονιά που η Επιτροπή για πρώτη φορά «σήκωσε κεφάλι», είδε και το κύρος της να καταβυθίζεται, από το γνωστό σε όλους μας σκάνδαλο, το οποίο κατέληξε στη φυλάκιση του πρώην Γενικού Διευθυντή Ανταγωνισμού Παναγιώτη Αδαμόπουλου. (και την αποπομπή και το πολιτικό τελείωμα του Τσιτουρίδη θα προσθέσουμε εμείς)

Ξεφεύγει από το αντικείμενο αυτής της εισήγησης η ποινική αξιολόγηση αυτής της περίεργης υπόθεσης, που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τη Δικαιοσύνη

Από τη σκοπιά του STOP CARTEL, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

-Η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού όντως αποκάλυψε τη δράση ενός μεγάλου καρτέλ στις βιομηχανίες γάλακτος.

-Για πρώτη φορά η Γενική Διεύθυνση αξιοποίησε, στο πλαίσιο της έρευνας για το καρτέλ στο γάλα, το θεσμό του Προγράμματος Επιείκειας, που αποτελεί διεθνώς βασικό εργαλείο για την αποκάλυψη των καρτέλ

-Γεγονός είναι, ότι αυτό το περίεργο σκάνδαλο, που αντίστοιχο του δεν έχει καταγραφεί στα διεθνή χρονικά, εξουδετέρωσε το Πρόγραμμα Επιείκειας,

-Αυτονόητο επίσης είναι ότι αυτό το περίεργο σκάνδαλο λειτούργησε καταλυτικά στη συνείδηση της κοινής γνώμης και του επιχειρηματικού κόσμου, απαξιώνοντας την αντιμονοπωλιακή Αρχή

Πρώτο βαρύ αποτέλεσμα του καρκινώματος των καρτέλ που έγινε αισθητό στον Έλληνα πολίτη ήταν η ενδημική ακρίβεια.

Πολύ πριν ξεσπάσει η παρούσα οικονομική κρίση διεθνώς, το κόστος ζωής στην Ελλάδα ήταν κατά 25-30% υψηλότερο από ότι ότι στη ζώνη του ευρώ.

-Δεύτερη απόδειξη στεγανοποίησης και ποδηγέτησης της ελληνικής αγοράς είναι η κακή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών

-Και τρίτη η απόδειξη η απουσία ευρεσιτεχνιών και καινοτομιών καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν κίνητρο ανάπτυξης λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top