(από την online-press.gr)

Κάτω από την επιφάνεια του πάγου στην κεντρική Ανταρκτική βρίσκεται η λίμνη Βοστόκ, μια παγωμένη λίμνη φρέσκου νερού η οποία έχει το μέγεθος περίπου της λίμνης Οντάριο και βάθος 200 περίπου μέτρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ένα παρόμοιο φαινόμενο ενδέχεται να συμβαίνει και στο παγωμένο Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου.
Το 2005, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την αποστολή του Cassini-Huygens στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου αποκάλυψαν παγωμένους φυσητήρες να εκτοξεύουν κομμάτια πάγου στο διάστημα. Οι ερευνητές θεωρούν πως οι φυσητήρες αυτοί είναι απόδειξη για την παρουσία υγρού νερού κοντά στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Τον Οκτώβριο του 2008 o Cassini πλησίασε την επιφάνεια του Εγκέλαδου στα 16 μίλια, πιο κοντά από όλες τις αποστολές που ερευνούν τα φεγγάρια του Κρόνου, και έστειλε πίσω λεπτομερείς φωτογραφίες των κρατήρων αυτών. Η ανάλυση των φωτογραφιών ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την θεωρία πως υπάρχει υγρό νερό στον δορυφόρο.
Επειδή το νερό είναι βασικό συστατικό της ζωής, η παρουσία υγρού νερό στον Εγκέλαδο μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης ζωντανών οργανισμών στο ηλιακό μας σύστημα. Μέχρι στιγμής 2 είναι μόνο τα μέρη όπου είναι γνωστό πως υπάρχει υγρό νερό: Την Γη και τον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top